Hoe Drie Koningen mij bewust maakte van hoe lastig het kan zijn om voor jezelf te kiezen…

Hoe Drie Koningen mij bewust maakte van hoe lastig het kan zijn om voor je zelf te kiezen..

6 januari was het Drie Koningen.

Ik hoorde dat het dan een traditie is om iets te bakken en dan samen op te eten. In de koek zit dan iets verstopt en wie dat op zijn bord vindt mag beslissen wat zij bijvoorbeeld gaan doen of eten.

Opgegroeid in een groot gezin

Je moet weten dat ik ben opgegroeid in een groot gezin, vier broers en later nog 2 stiefzussen waarvan er één nog thuis woonde. Je kan je voorstellen dat er daardoor weinig ruimte was waarin ik kon aangeven wat ik wilde doen, waar ik zin in had of waar ik mij goed bij voelde. Daar was het veel te druk voor. De aandacht ging naar hele andere dingen.

Toen ik begin 30 was deed ik mee aan een event, de groep was niet zo heel groot maar toch.. ik werd naar voren geroepen. Iets wat ik altijd liever ontwijk maar wie A zegt moet ook B zeggen dus schoorvoetend ging ik naar voren. Voel jij hem ook al een beetje bij jezelf? 😉

Het gevoel er “te mogen zijn”

Het ging over “er mogen zijn”, iets waar ik tot dan toe nog nooit bij stil had gestaan. De beste meneer vroeg mij wat ik uit het event wilde halen voor mezelf en ik mocht een oefening verzinnen die ik graag wilde doen, iets waarvan ik dacht dat ik er veel aan zou hebben.

STRESS! Ik sloeg helemaal dicht! Kon niks vinden in mijn hoofd en ik was all over the place.

Ik zal wat gedachten met je delen die er toen door mijn hoofd gingen:

 

  • Iedereen kijkt nu vol verwachting naar mij en verwacht nu een antwoord

  • Ik word er zo ongemakkelijk van als iedereen naar mij kijkt

  • Hoe moet ik in godsnaam NU iets bedenken?

  • Het mag iets zijn waar ik alleen iets aan zou hebben maar dan hebben de anderen er toch niks aan (lees schuldgevoel)

  • Misschien kan ik iets bedenken waar meerdere mensen iets aan zouden kunnen hebben

  • Komt wel heel dichtbij nu…veel te spannend, kan ik er nog onderuit komen?

You get the picture 😉 gelukkig zag hij mijn ongemak en stuurde hij mij terug naar mijn plekje met wat bedenktijd….pffff

Om vervolgens te zien dat andere deelnemers moeiteloos iets voor zichzelf konden kiezen! Hoe irritant, haha

Kiezen voor wat jij wilt

Durf jij te kiezen voor wat jij wil? Voor wat voor jou van belang is? Waar jij je goed bij voelt? Of vind je het lastig om iets te kiezen wat jij alleen fijn vindt, waarvan jij voelt dat het goed voelt voor jou? Durf jij te gaan staan voor wat jij voelt?

Ik snap je, ik herken het helemaal. Iets wat voor de één de normaalste zaak van de wereld is kan voor de ander een enorme drempel zijn waar ze liever van weg blijft dan het aangaat.

Het is overigens helemaal goed gekomen met de oefening tijdens het event, vol door alle ongemak heen, kwetsbaar zijn, eerlijk zijn tegen jezelf en tegen anderen.

Jij kan het ook, kleine stapjes, als je iets al 30 jaar doet kan je niet verwachten dat het in één keer niet meer bestaat en niet meer zo is. Geef je zelf de tijd. Ik heb inmiddels wel geleerd dat het enorm belangrijk is om te durven kiezen wat voor belang is voor mij.

Vind jij het jezelf waard om het nu eens anders te gaan doen, een investering te doen in jezelf, vóór jezelf? En stappen te nemen om dit los te laten? Ben je nieuwsgierig geworden naar wat ik voor je kan betekenen? Klik hier en plan een gratis sessie met mij.

Wie weet tot snel!

Liefs,