Hoe kan ik mijn negatieve gedachten stoppen?

Negatieve gedachten….

Mijn leven is nu eenmaal zo door..

– mijn ouders

– de opvoeding van mijn ouders

– mijn verleden

– een gebeurtenis of situatie

 

Regelmatig hoor ik mensen zeggen; mijn leven is nu eenmaal zo door X-gebeurtenis en dat is vaak iets dat buiten hen ligt. Het komt door een situatie of door een gebeurtenis uit het verleden.

Verantwoordelijkheid

Hiermee leg je de verantwoordelijkheid van de gebeurtenis buiten jezelf. Er zit een gevoel van machteloosheid in wanneer je het buiten jezelf ligt. Je hebt er immers geen controle over en je voelt je machteloos.

Wanneer ik mijn leven wil veranderen, ben ik de enige die daar verantwoordelijk voor is en ben ik diegene die verantwoordelijk is voor verandering.

Dat wat jij denkt, wat er in jouw hoofd omgaat, is de bril waardoor je het leven waarneemt en wat je dus terugziet in jouw leven, dat is jouw realiteit. Wanneer jij een negatieve kijk hebt op het leven en je hebt de hele dag negatieve gedachten, dan is dat de  realiteit waarin je leeft, dat is hoe jij het leven ervaart. Je zult altijd meer negatieve dingen zien en horen, op tv, in de krant op social media, van mensen om je heen, omdat dit jouw realiteit is. Je bent gefocust op wat niet goed gaat en je filtert dit tot jouw realiteit.

Van negatief naar positief

Waar wij heel goed in zijn is dingen tegen onszelf zeggen die ons niet echt motiveren om ons goed te voelen, we zeggen negatieve dingen over onszelf en we zeggen dingen die we nooit zouden zeggen tegen iemand waar we van houden. Denk eens aan al de negatieve dingen die je tegen jezelf zegt…ik zie er niet uit in deze broek, ik ben lelijk, ik ben dom, ik ben te dik.

En realiseer je dan dat je dit hoogstwaarschijnlijk niet zult zeggen tegen iemand waarvan je houdt. Waarom zeg je dat dan tegen jezelf? Gek toch eigenlijk?

Hoe vaak hou jij jezelf eigenlijk tegen in het beleven van al de geweldige dingen die je in deze wereld zou kunnen doen? Omdat je te druk bent in je hoofd, en op deze manier tegen jezelf praat?

Uiteindelijk, is de persoon van wie je echt moet houden, meer dan wie dan ook op deze wereld, jij!

De meer jij van jezelf houdt, hoe beter jij je voelt, de beter jij met andere mensen omgaat, hoe meer geluk jij ervaart.

Wat heb je daarvoor te doen? Hoe doe ik dat? En waar begin ik?

Vier waardevolle tips

Verandering! In beweging komen! Te beginnen met bewustwording. Bewust worden van jouw gedachten

Ik geef je graag een paar tips, je hebt ze waarschijnlijk al eens een keer gehoord maar ik denk dat veel mensen de kracht ervan onderschatten dus ik benoem ze met veel liefde.

Tip 1.

Koop een notitieboekje en schrijf voor minimaal een week (het liefst langer) elke negatieve gedachte op.

Het gaat alleen om de gedachte, niet om de emotie die er aan vast zit, probeer die gelijk los te laten.

Zet reminders in je telefoon/horloge of wat voor jou werkt (werkt voor mij perfect 😊). Je gaat namelijk zo snel weer over in de alledaagse dingen dus een herinnering kan geen kwaad.

Houd dit boekje heel de dag bij je zodat wanneer er een negatieve gedachte omhoog komt, je deze gelijk kunt opschrijven. Gedachten komen en gaan en zijn moeilijk beet te pakken, zeker als je het voor het eerst doet. Boekje dicht bij je houden dus.

Je zal merken dat zolang jij jouw gedachten in je hoofd houdt, deze je niet eens meer opvallen. Pas zodra je jouw gedachten opschrijft worden ze echt en kan je naar de volgende stap.

Tip 2.

Elke negatieve gedachte omzetten naar 2 positieve gedachten.

Voorbeeld negatieve gedachte: ik ben niet goed genoeg

Voorbeeld van twee positieve gedachten die daar tegenover staan: ik voel mij goed, ik ben gezond en ik ga iets doen wat ik leuk vind om te doen (met een kop thee een boek lezen, in bad, een podcast luitsteren, een rondje lopen).

Ook die schrijf je op, zo is het makkelijker voor jezelf om het te blijven herhalen. Ja, het kost tijd maar gun jezelf die tijd, als je dit kan zal het jouw leven zoveel verrijken.

Je brein kiest altijd voor de makkelijkste weg dus dit gaat je helpen. Repetition is de mother of all skills zeggen ze ook wel! Zo ook met dit! Weet en voel bij jezelf dat je het kan veranderen.

Het is de bedoeling dat je nieuwe bospaadjes gaat creëren in je hersenen, ken je de term “olifantenpad”? Dat is wat je doet. Je leert je brein een andere afslag te nemen en dat herhaal je, nog een keer en nog een keer en nog een keer, net zolang totdat dit pad goed uitgesleten en goed bewandeld is zodat je brein de nieuwe afslag neemt! Dus merk je de negatieve gedachte op, vervang hem meteen door de nieuwe gedachte.

Tip 3.

Start je dag met dankbaarheid en een positieve intentie.

Het voornemen om je dag positief te starten. Dus in plaats van dat de wekker gaat en je eerste gedacht is; pffff ik moet weer naar dat #@* werk, ik wil slapen! Zou je nu kunnen zeggen; vandaag start ik mijn dag vol energie en geef ik 3 mensen een compliment!

En dankbaarheid. Dankbaar zijn voor wat je wél hebt in jouw leven, wat je kan en wat je doet, wat je ziet en voelt. Schrijf elke ochtend 3 dingen op waar jij dankbaar voor bent. Ook dit helpt enorm om je dag positief en in een goede energie te starten.

Zie het als een radio frequentie. Je zet jouw frequentie op hoe jij je wilt voelen die dag. Net als bij een radio frequentie die gaat storen, draai je hem een beetje bij, naar hoe jij je wél wilt voelen, jouw persoonlijke zender.

Maak er een ochtendroutine van, een gewoonte, tijd voor jou, elke ochtend 10-15 minuten, langer hoeft het niet te duren. Wees niet hard voor jezelf als je het een keer niet lukt, geloof me, ook dat gebeurd en ook dat is oké, er is altijd weer een volgende dag om het weer op te pakken.

Tip 4.

Movement is key, oftewel in beweging blijven is de sleutel naar succes. Discipline en doorzettingsvermogen.

Je zal merken dat je ego af en toe met je komt kletsen… ik heb dit al geprobeerd, het lukt niet, dit is niet voor mij weggelegd, ik kan niets bedenken, ik kan dit niet, ik ben nu te druk, ik ben nu te moe.

Dus hoor je in je hoofd: ik kan het niet, denk meteen of zeg tegen jezelf, echt wel! Je zal merken dat de negatieve gedachten op den duur wegblijven en de nieuwe het overnemen. Even doorzetten dus!

Doe je dit dan zul je merken dat je gedurende de dag meer dingen zult ervaren zien en horen waar je dankbaar voor bent. Je voelt je beter, opgewekter en je hebt meer energie.

Vind je het lastig en wil je hulp? Stuur mij dan een berichtje! Ik help je graag verder!