Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid, kwetsbaar durven opstellen,  jezelf laten zien is vaak een onderwerp van gesprek tijdens coaching. Waarom durf ik dat niet?

Ik hoor je denken… wat een heremietkreeft daar nou mee te maken?

Een aantal maanden geleden liep ik samen met mijn vriend over het strand in Zeeland. Met blote voeten liepen we langs het water en ineens zag ik iets bewegen vanuit mijn ooghoek.

Liefde voor de zee

Als je mij kent weet je dat ik een grote liefde heb voor de zee en alles wat de natuur heeft gemaakt. Mijn ogen zijn vaak gericht naar het zand om mooie dingen te ontdekken. Soms vergeet ik zelfs naar al het moois om mij heen te kijken op ooghoogte!

Oké…weer even terug naar de heremietkreeft. Ik zag een slakkenhuisje met een paar kleine pootjes bewegen, heel snel over het ondiepe water. Grappig! dacht ik en moest meteen denken aan Sebastiaan van de Kleine Zeemeermin. Ik vertel aan mijn vriend dat ik denk het een  heremietkreeft is en thuis aangekomen ben ik gelijk gaan googlen. Het was zo’n leuk verhaal en ik moest daarbij gelijk ook denken aan ons als mens!

Overeenkomst

Je zou het niet verwachten,  maar we hebben echt een overeenkomst met elkaar! Waarom? Dat zal ik je vertellen..

Een heremietkreeft heeft van nature geen pantser en dat maakt hem kwetsbaar voor roofvissen. Dit lost hij op door in het huis van een zeeslak te gaan wonen en als hij uit het slakkenhuis groeit, zoekt hij een grotere! Dat is een leuk weetje toch?

Zelfbescherming

Dit gevoel van kwetsbaarheid is misschien wel herkenbaar. Van nature hebben wij ook geen pantser en bestaan we alleen maar uit liefde. Gedurende de jaren heb je ervaringen waardoor je onbewust een pantser hebt gecreëerd zodat jij je niet kwetsbaar meer hoeft te voelen in bepaalde situaties. Als er dan opnieuw iets gebeurt in je leven, trek je gewoon jouw pantser onbewust een klein stukje verder op en deal je op die manier weer met de situatie. Herken je dit?

Loslaten

Wij kunnen met elkaar op zoek gaan naar wat jouw pantser jou wil bieden, is het nog nodig? Of kunnen wij jouw pantser bedanken voor alles wat het heeft betekend voor jou?

Waar ik mee afsluit vandaag is nog iets grappigs over de heremietkreeft; als hij de eventuele bewoner er uit treitert, tikt hij net zolang op het huisje totdat de ander er helemaal gek van wordt! In het uiterste geval eet hij de soortgenoot gewoon op!

Gelukkig is dat geen overeenkomst 😉

Hele fijne dag vandaag!

Lisette