Loslaten, hoe doe ik dat?

Loslaten…lekker makkelijk hoor ik je denken, het is leuk dat iemand dat zegt,  …. maar hoe doe je dat dan? En wat moet ik precies loslaten om mij lekkerder of gelukkiger te voelen? Zijn dit mijn gedachten of bepaalde patronen? Welke stappen heb ik te zetten? 

Met onderstaande 4 stappen ontstaat er inzicht en help ik je zodat je eindelijk kunt loslaten!

Het tegenovergestelde van loslaten is vasthouden. Het willen vasthouden aan “iets” ontstaat vaak door een gebeurtenis en door die gebeurtenis ontstaat er een overtuiging en vanuit die overtuiging ga je handelen.

Het willen vasthouden aan iets heeft vaak te maken met één of meer van jouw menselijke behoeften. We hebben er zes en wij vullen allemaal één van deze behoeften in, de vraag is hoe je ze invult.

Waarom wil ik iets niet loslaten

Het niet kunnen loslaten van iets….

  • Kan te maken hebben met jouw gevoel van zekerheid. We hebben allemaal zekerheid nodig, de vraag is, hoeveel denken wij er van nodig te hebben? Wanneer je in een lastige situatie zit kun je bijvoorbeeld zekerheid creëren door middel van controle houden.  Perfectionisten houden ook van zekerheid. Het plannen van een dag, een week, een vakantie, een werkdag. Maar ook in de thuis situatie bijvoorbeeld op welke dag je welke taken/werkzaamheden uitvoert. Het kan ook zijn dat je het niet naar je zin hebt bij je huidige werkgever maar dat je toch blijft vanwege bijvoorbeeld het contract of de secundaire arbeidsvoorwaarden.

  • Het kan zijn dat het je variëteit in jouw leven geeft, bijvoorbeeld door eten. Wanneer jij de gewoonte hebt iets te eten te pakken wanneer je een rot moment hebt waardoor jij je op dat moment weer lekker voelt, ontsnap je voor even uit de negatieve gedachte en voel jij je weer even goed.  Of een wijntje elke avond, waardoor je even lekker kan ontspannen en kan ontsnappen uit de sleur van de dag.

Ook de gebeurtenissen in jouw leven bieden variëteit, we noemen ze vaak problemen. Toch hebben wij ze wel nodig om ons te laten groeien in het leven, ook om een sleur te voorkomen.

  • Het kan zijn dat het jou een gevoel van significantie geeft. Het gevoel van belangrijk zijn, er toe doen,  anderen jouw waarde willen laten zien, dit kan zijn op werk. Of dat jij je bijvoorbeeld wilt onderscheiden door veel oorbellen of tattoos. Wellicht is het jouw humor!

  • Je ontvangt er liefde of connectie door van anderen. Bijvoorbeeld hoe mensen jou nu kennen, of door wat je nu doet voor hen, wat als jij verandert? Komen deze mensen dan nog steeds naar jou toe en houden ze dan nog steeds contact met jou?

Twee behoeften van de ziel

Dan zijn er nóg 2 menselijke behoeften, deze hebben alleen niks te maken met het onderwerp wat ik vandaag met jullie bespreek, dit zijn namelijk behoeften van de ziel.

Ik heb het over persoonlijke groei en een bijdrage leveren. Voor deze behoeften moet je echt iets doen. Je moet groeien, als je niet groeit, sta je stil en is onderga je het leven. Het gevoel van vervulling blijft bij je omdat je weet dat je gegroeid bent of voorbij jezelf hebt bijgedragen. Het leven gaat dan niet alleen om jezelf.

De eerste 4 behoeften zijn de behoeften van de persoonlijkheid en die kunnen je in de weg staan bij het loslaten.

4 stappen

Je kan je voorstellen dat wanneer het “loslaten” één of meer van jouw menselijke behoeften vervult, het helemaal niet zo makkelijk is om “los te laten”! Want het biedt jou op dit moment nog zoveel, dus waarom zegt iedereen dan zo makkelijk dat je moet loslaten?

Stap 1.

De eerste stap is om de tijd en ruimte te nemen voor jezelf om te kijken welke behoefte(n) het voor jou is/zijn en waar dit is ontstaan. Zo specifiek mogelijk! Dat kan nog best een uitdaging zijn want wij kunnen als mens ons zelf goed voor de gek houden! Je moet écht met de billen bloot bij jezelf 😉.

Om je op weg te helpen heb ik de volgende vraag voor je:

Vaak is jouw probleem of struggle hetgeen jouw behoefte(n) invult. Klinkt gek hè? En toch is het zo…

Op welke gebied voel jij je het meest vastzitten? Op welke gebied struggle jij nu al voor een lange tijd? Welk probleem ervaar jij? Is dat jouw carrière, je relatie(s), financiën, je gezondheid?

 

Stap 2.

Als je dat hebt opgeschreven voor jezelf, kun je door naar stap twee. Hier kijk je welke behoefte(n) het voor jou invult. Hoe bereik ik middels dit “probleem” mijn behoefte(n)?

Als je weet welke behoefte(n) het voor jou zijn kun je per behoefte de volgende vragen stellen:

  • Is X- behoefte er consistent?
  • Is X- behoefte er altijd al geweest? Wanneer is het gekomen?
  • Is X- behoefte comfortabel (veilig) geworden?
  • Is X- behoefte meer comfortabel dan andere problemen?

Als je dit al voor jezelf weet op te schrijven, mag jij jezelf zeker een schouderklopje geven! Dit is echt niet makkelijk en best confronterend. Het feit dat je hier voor open staat geeft aan dat je wilt veranderen en in beweging wilt komen! Hartstikke goed!

En als het nu niet is gelukt is dat niet heel gek, er zijn nog veel meer vragen die jij jezelf kunt stellen om tot het doel te komen. Daar help ik je graag bij, stuur mij een berichtje en ik help je graag verder!

Hiermee zijn we er natuurlijk nog niet, want je hebt nog niet het antwoord op de vraag hoe je het dan moet loslaten!

 

Stap 3.

Als je voor jezelf helder hebt welke behoefte(n) het invult kan je naar stap 3. Hier kun jij jezelf de volgende vervolg vragen stellen:

– Wat kost het probleem mij en de mensen om mij heen?

– Als het probleem weg is:

– Wat zou de volgende stap zijn voor jou?

– Hoe verbetert het de kwaliteit van jouw leven?

– Wie zou er blijer zijn en zich gelukkiger voelen?

– Hoe zou het zijn als je naasten jou zien groeien?

 

Stap 4.

Als je bovenstaande vragen hebt kunnen beantwoorden ben je toe aan de vierde stap, als je, hoe jij je wilt voelen, voelt in jouw lichaam en in je hart, maak dan een actieplan.

Wat ga je doen om dit probleem op te lossen? Welke stappen ga ik nemen om dit los te laten? Als je dat voelt dan wil je loslaten.

Wat hierbij helpt is het volgende: fantaseer dat je het probleem niet meer hebt! Dat je het probleem oplost. Hoe zou dat zijn? Hoe zou jij je dan voelen? Wat zou je voelen? Hoe zou je het leven dan ervaren?

Wie zou jou steunen in je besluit? Hoe kan je ervoor zorgen dat deze persoon je blijft steunen naar de toekomst?

Met deze stappen ontstaat er veel inzicht en kun je zeker weten loslaten zodat je dichter bij jouw doel komt en bij hoe jij jouw leven wel wilt leiden!

Ga maar eens aan de slag, ik wil je altijd helpen, dat weet je, maar ga maar eens aan de slag, je zal zien dat het je inzicht geeft en dat ook jij kunt loslaten.