De schaduwzijde van hyperonafhankelijkheid

Hyper onafhankelijkheid is een verdedigingsmechanisme.

Stoer, sterk een mentaliteit van niet lullen maar poetsen, ik regelde alles, had alles ‘onder controle’ , had niemand anders nodig, gewoon doorgaan en vooral ook:

“ik doe het zelf wel”

“ik regel het allemaal zelf wel”

“ik heb niemand nodig”  

(en al helemaal geen man!)

Ik droeg hyperonafhankelijkheid met trots!

(En vond vrouwen die zich afhankelijk opstelde van een man, bloed irritant. Wie heeft er nou een man nodig om een peertje te vervangen, een schilderij op te hangen, de schuur op te ruimen, de tuin te doen of een fiets te maken?? ).

En mijn vader prees me er ook nog eens voor dat ik mijn leven zo goed op orde had. Vanuit liefde natuurlijk, om mij bij te staan en mijn koppie niet te laten hangen zodat ik doorging,

Ik deel met je wat het nog méér met mij deed op intern niveau:

  1. het voedde een stukje waardering in mij waar ik zo naar hunkerde van mijn vader.
  2. Maar het wortelde de hyper onafhankelijkheid ook steeds een stukje dieper.

Misschien herken je dit ook bij jezelf?

Little did I know…….

Onafhankelijkheid wordt vaak gezien als iets goeds. Zelfredzaamheid, het vermogen om op eigen benen te staan en niet afhankelijk te zijn van anderen, wordt bewonderd en geprezen. Maar zoals met alles, kan te veel van het goede een keerzijde hebben. Dit brengt ons bij het fenomeen van hyperonafhankelijkheid.

Wat is hyperonafhankelijkheid?

Hyperonafhankelijkheid gaat verder dan gewoon onafhankelijk zijn. Het kan zijn dat je je volledig afsluit van hulp en ondersteuning van anderen, vaak uit angst voor teleurstelling en niet meer kwetsbaar te durven zijn. Dit kan voortkomen uit eerdere negatieve ervaringen, waardoor je nu diepgeworteld wantrouwen jegens anderen ervaart of een sterk verlangen hebt om controle te behouden.

Hyperonafhankelijkheid kan subtiele en minder subtiele symptomen hebben die je dagelijks leven beïnvloeden.

  1. Wantrouwen: Je hebt moeite om anderen te vertrouwen, vaak uit angst om teleurgesteld of gekwetst te worden.
  2. Angst voor Kwetsbaarheid: Je vermijdt situaties waarin je je kwetsbaar moet opstellen, (teken van zwakte).
  3. Controle behoefte: Je hebt een sterke behoefte om controle te houden over alle aspecten van je leven, wat kan leiden tot perfectionisme en stress.
  4. Geen hulp durven vragen: Alles zelf willen doen, hulp vragen is moeilijk

In gedrag uit zich dit dan weer vaak in:

  • Altijd alles zelf doen uit angst afhankelijk te zijn
  • Afstandelijkheid, je houdt mensen emotioneel op afstand, ook in dichtbije relaties, om te voorkomen dat je afhankelijk wordt

En dit leidt dan weer tot een bepaalde starheid, omdat je gelooft dat alleen jouw manier de juiste manier is en misschien ook wel negatieve gedachten hebt over anderen en hun vermogen om jou te helpen, wat je eigenlijk vasthoudt in de vicieuze cirkel van zelfredzaamheid.

Wat kan je hierbij helpen?

Zelfreflectie. Het vermogen te kijken naar je gedrag en de moed de realiteit aan te kijken. Als ik dit zo zeg kan dit heel groot aanvoelen. Dat snap ik, maar zoals met alles, stap voor stap, bewustwording is echt KEY. Praat erover met anderen, lees erover, en schakel hulp in als je voelt dat je er klaar voor bent om dit los te laten.

Door deze symptomen te herkennen en eraan te werken, kun je een gezondere balans vinden tussen onafhankelijkheid en verbondenheid. Verbinding is eigenlijk waar je naar op zoek bent, alleen was de teleurstelling té groot in het verleden.

Weer durven vertrouwen…

De balans terugvinden in je mannelijke en vrouwelijke energie. Constant maar “aan” staan, bezig zijn, controle houden, vergt zoveel gigantisch veel energie. Dit houdt niemand vol. Je mag weer gaan durven vertrouwen, zowel op jezelf vanuit je gevoel, de connectie met je hart en je buik als vetrouwen op anderen. Open je hart weer een beetje voor de mensen om je heen, stapje voor stapje, samen kunnen we zoveel meer dan alleen…..

Misschien voel je na het lezen al een JA om hiermee aan de slag te gaan, plan dan een gratis sessie bij mij in en dan doe ik je een passend aanbod om jou verder te helpen.

PLAN EEN GRATIS SESSIE

Liefs Lisette

fotocredit:@tinybuddhaofficial