Het belang van leren voelen van je gevoelens

Je gevoelens voelen is niet zo simpel als het klinkt

Als je tijdens je kindertijd je emoties moest onderdrukken, of omdat het je simpelweg niet geleerd is, kan het leren voelen van je gevoelens net zoiets zijn als het leren van een nieuwe taal

In ons vaak drukke, hectische leven worden emoties soms als ongemakkelijk of storend beschouwd. We zijn geneigd ze te onderdrukken, te negeren of snel af te leiden. We hebben onszelf aangeleerd dat het prima gaat zo op deze manier. Waarom zou ik contact moeten maken met mijn gevoelens? Het gaat toch goed zo?

Ik noem het pleisters plakken. Het kan jarenlang juist heel goed voor je werken, en je zelfs uit vervelende situaties hebben geholpen maar er komt een moment dat het gaat wringen.

Onverklaarbare klachten, fysieke klachten volgen zich op, of stapelen zich op, we kennen het allemaal wel, niet lekker in je vel zitten, het gevoel ‘vast te zitten’, niet gelukkig zijn, burn-out…dat zijn er nog maar een paar.

Echter, het leren voelen van je gevoelens is een krachtige stap naar het loslaten van gedrag wat niet meer bij je past, zelfbewustzijn en welzijn.

Emoties vormen een onderdeel van het mens-zijn, en ze bevatten waardevolle informatie over onze behoeften, verlangens en ervaringen. Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is om bewust te leren omgaan met je emoties:

  1. Zelfbewustzijn vergroten: Door je emoties te erkennen en te voelen, vergroot je je zelfbewustzijn. Het stelt je in staat om de oorsprong van je gevoelens te begrijpen en bewuste keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren.
  2. Stressvermindering: Onderdrukte emoties kunnen leiden tot opgebouwde stress. Wanneer je leert om je gevoelens te voelen en te uiten, verminder je de innerlijke spanning en bevorder je een gezondere emotionele balans.
  3. Persoonlijke groei: Emotionele groei gaat hand in hand met persoonlijke groei. Door jezelf toe te staan je gevoelens te ervaren, kun je nog beter op jezelf reflecteren, je nog meer ontwikkelen en jezelf beter leren kennen, waar zelfliefde en innerlijke kracht door zal ontstaan. De behoefte om afleiding, opvulling op te zoeken zal verdwijnen.

Als je hiermee aan de slag gaat zal je merken dat het doorwerkt in alle gebieden van je leven. Je gezin, je relaties, je carrière, je financiën.

Hoe kun je beginnen met leren voelen van je gevoelens?

  1. Meditatie: Daar is ie weer! Niet voor niets geef ik maandelijks een meditatie avond in mijn praktijk. Het belang om contact te maken met je lichaam, je gevoel, je emoties en te observeren van wat je voelt, is veel waardevoller dan je denkt. Je stemt je af op binnen in plaats van je altijd maar op buiten te richten.
  2. Journaling: Het klinkt zo simpel. Het haalt de gedachten uit je hoofd zodat je ze kan onderzoeken. Houd een dagboek bij om je emoties en gevoelens op te schrijven. Dit kan helpen bij het identificeren van patronen en het begrijpen van de onderliggende oorzaken.
  3. Zelfcompassie: keer op keer, we zijn zo gigantisch hard voor onszelf! We praten zo lelijk tegen onszelf. Zeker als je in het proces zit om te leren voelen, wees lief voor jezelf, het liefst altijd natuurlijk maar leer om lief tegen jezelf te praten. Omarm het proces, omarm je gevoelens en emoties en besprenkel ze met liefde. Dit helpt in je proces om nog beter te voelen.

Kortom, het leren voelen van je gevoelens is een reis naar zelfontdekking, het brengt je dichter bij jezelf, authenticiteit, de verbinding met jezelf te herstellen, te luisteren naar je intuïtie en te vertrouwen op je innerlijke stem. De verbinding met anderen te verdiepen en veerkrachtiger om te gaan met de uitdagingen van het leven. Neem de tijd om je emoties te omarmen, want ze zijn waardevolle gidsen op je levenspad.

Wil je een keer deelnemen aan mijn meditatie avond?

Je bent meer dan welkom. Neem een kijkje in mijn agenda via deze link voor de eerst volgende datum.