Maak korte metten met de negatieve gedachten in je hoofd!

Afgelopen weekend keek ik een TEDtalk van Dr. Daniel Amen https://youtu.be/esPRsT-lmw8 , hij en zijn team onderzoeken al meer dan 30 jaar ons brein aan de hand van de zogenoemde ‘brain scans’.

De kracht van negatieve gedachten

Hij laat een lijstje zien waarin hij dingen opsomt waardoor de gezondheid van je brein achteruit gaat zoals o.a. het gebruik van alcohol en drugs, alzheimer, dwangstoornis, etc. Hij benoemd OOK de kracht van negatieve gedachten!

Iedereen (her)kent het wel en veel van ons hebben last van deze vervelende en hardnekkige ‘mieren’. Wanneer ik coach is dit eigenlijk altijd een onderdeel van het traject en omdat ik de naam die hij heeft bedacht voor deze negatieve gedachten zo mooi gevonden vind, wijd ik er nog een keer een blog en een post aan.

Vorig jaar heb ik er ook een blog over geschreven, deze is ook zeker de moeite waard om ook nog even te lezen: https://personalhappiness.nl/hoe-kan-ik-mijn-negatieve-gedachten-stoppen/

Gedachten liegen!

Dat je een gedachte hebt heeft niets te maken met of het waar is. Gedachten liegen ook gewoon. Het zijn je niet onderzochte  gedachten die je weerhouden van een gelukkig leven. Als je deze negatieve gedachten accepteert, zijn ze waar voor jou. Jezelf toestaan ​​te geloven dat elke gedachte die je hebt waar is, is een recept voor ellende.

Deze ‘mieren’ in je brein beïnvloeden jouw staat van zijn, dag in dag uit, elke keer opnieuw, ze weerhouden je ervan te kunnen genieten, te doen wat je écht wilt en blokkeren de boel.

Hoe voel jij je daarbij?

Elke keer dat je een verdrietige, hopeloze, gekke, chagrijnige, onvriendelijke, veroordelende of hulpeloze gedachte hebt, geven je hersenen onmiddellijk chemicaliën af die je lichaam een ​​vreselijk gevoel geven. Je spieren spannen zich aan, je hart gaat sneller kloppen en je ademhaling wordt oppervlakkiger. En dan blijkt ook nog de activiteit in je frontale en temporale kwabben af te nemen, wat een negatief effect heeft op je beoordelingsvermogen, leren en je geheugen. Dat klinkt niet heel best!

Nu is het tegenovergestelde ook waar: wanneer je een gelukkige, hoopvolle, liefdevolle, vriendelijke of positieve gedachte hebt, geven je hersenen een compleet andere reeks chemicaliën af. Je ademhaling wordt dieper en regelmatiger, je spieren ontspannen, je bloeddruk daalt en je hersenen werken beter.

Dus als je negativiteit en angst uit je leven wilt bannen, moet je werken aan verwijderen van deze hardnekkige mieren in je geest. Om deze mieren kwijt te raken heb je nieuwe paden te creëren in je brein, jouw eigen gecontroleerde mieren boerderij 😉

Je kunt leren om de automatische negatieve gedachten te elimineren en ze te vervangen door meer behulpzame en krachtgevende gedachten die je een nauwkeurigere, eerlijkere beoordeling van elke situatie geven. Alleen deze vaardigheid kan je leven volledig veranderen als je het omarmt en oefent.

Effectief stappenplan

Hier zijn de eenvoudige stappen om de negatieve gedachten te elimineren. Wanneer je je verdrietig, boos, nerveus of onbeheerst voelt, doe dan het volgende:

  1. Schrijf je automatische negatieve gedachten (mieren) op. Ook de gedachten die je zelfs liever niet toegeeft! De handeling van het opschrijven van de negatieve gedachten helpt om de indringers uit je hoofd te krijgen.
  2. Vraag jezelf af of de gedachte waar is. Weet je 100% zeker dat het waar is?
  3. Wat kost het jou en de mensen om je heen als je dit blijft geloven?
  4. Vraag jezelf af hoe je je voelt als je de gedachte hebt. Hoe zou jij je voelen zonder de gedachte. Schrijf dit op.
  5. Maak van mieren-doden een dagelijkse gewoonte 😊. Het doden van de mieren vergt oefening. Je kunt het niet één keer doen en denken dat je je denkpatronen onder de knie hebt. Als je er een dagelijkse oefening van maakt, zul je progressie maken, groeien, je vrijer voelen, minder angstig of depressief voelen en minder vastzitten in pijn of verlies uit het verleden.

Heel veel succes! En wil je er hulp bij? Plan dan een gratis intakegesprek via deze link https://personalhappiness.nl/contact/

Download hier het stappenplan om jouw negatieve gedachten te elimineren